Kasım Çağlayan1, Bülent Güngör2, Hamza Çınar2, Koray Topgül2, Tuğrul Kesicioğlu2, Cafer Polat2, Nilden Arslan3

1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Yozgat, Türkiye
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Samsun, Türkiye
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Samsun, Türkiye

Özet

Amaç: Pilonidal sinüs hastalığı özellikle genç erkeklerde görülen ve gerek ameliyat öncesi, gerekse ameliyat sonrası yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Cerrahi olarak birçok yöntem tanımlanmış olup bu yöntemlerin birbirlerine karşı üstünlükleri konusunda literatürde farklı yayınlar bulunmaktadır. Bu çalışmada amaç iki farklı yöntemi ameliyat sonrası komplikasyon, nüks ve hastanın yaşam kalitesi açısından karşılaştırmaktır.

Hastalar ve Yöntem: Şubat 2002-Ağustos 2010 tarihleri arasında tarafımızdan pilonidal sinüs hastalığı nedeniyle ameliyat edilen 98 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup I (eksizyon+primer kapama) ve Grup II (Limberg flep) olarak iki gruba ayrıldı.

Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların özellikleri olarak Grup I ve II arasında yaş ortalaması ve cinsiyet açısından fark bulunmamaktadır (p=0.496, p=0.382). Grup I'de ameliyat süresi daha kısa bulunmuştur (p<0.001). Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi, minör komplikasyon ve nüks açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p=0.712, p=1.000, p=1.000). Hastanın ağrısız yürüme, tuvalete gitme ve işe başlama zamanı Grup II‘de istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha kısa bulunmuştur (p<0.001, p<0.001, p<0.001). Grup I deki hastalar kozmetik olarak daha memnun olduklarını ifade etmişlerdir (p<0.001).

Sonuç: Bizim çalışmamızın sonucunda ameliyat sonrası minör komplikasyon ve nüks açısından bu iki yöntem arasında bir fark bulunmamıştır. Hastaların kozmetik açıdan eksizyon+primer kapamadan daha memnun olduklarını görmekteyiz. Bu nedenle pilonidal sinüs hastalığında cerrahi yöntem tercihinde hastalığın nüksü kadar, hastanın postoperatif yaşamı ve memnuniyetinin de dikkate alınarak karar verilmesi daha uygun olacaktır kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, eksizyon, Limberg flep, komplikasyon, hasta memnuniyeti