Aytekin Coşkun1, Ramazan Eryılmaz1, Deniz Güzey2, Fatih Daşıran1, Mustafa Şahin1

1Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
2Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL

Özet

Amaç: Spigel tanısı alarak ameliyat edilen olgularımızı literatür eşliğinde irdelemek.

Durum Değerlendirmesi: Spigel hernileri nadir görülen, kolay tanı konamayan ventral herni grubu içinde yer alır. Rektus kasının dış kenarını oluşturan ve dokuzuncu kostal kıkırdaktan tuberkulum pubikuma kadar uzanan linea semisirkülariste oluşan lezyonlardır.

Yöntem: Bu çalışmada Spigel hernisi tanısı alan ve ameliyat edilen 6 olgu yaş, cinsiyet, vücut-kitle indeksi, eşlik eden hastalıklar, şikayetler, lokalizasyon, defekt çapı, hastanede yatış süresi ve onarım teknikleri açısından incelendi.

Bulgular: Ameliyat edilen olguların ortalama yaşı 48 (35-70) olup, tümü kadındı (%100). Vücut kitle indeksi ortalama 29.4 (25-34) olarak bulundu. Hastaların 2'sinde kronik konstipasyon, 1'inde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) saptandı. Spiegel hernili olguların 2'sinde Pfannenstiel insizyonunda herni, 1'inde umbilikal herni, 1'inde aynı tarafta inguinal herni mevcuttu. Olguların 4'ü sağ, 2'si sol lokalizasyonlu idi. Ortalama defekt çapı 3 (2-5) cm olarak bulundu. Tüm hastalarda ağrı ve şişlik şikayeti mevcut olup, ortalama şikayet süresi 4 (2-9) yıl idi. Tüm olgulara eşlik eden herniler dahil polipropilen yama ile onarım uygulandı. Olguların 2-50 aylık takiplerinde nüks saptanmadı.

Sonuç: Spigel hernileri, nadir görülen bir herni tipi olup, sıklıkla diğer ventral hernilerle beraber bulunur. Bu nedenle insizyonel ve ventral hernilerden ayırıcı tanı gerekir. Spigel hernilerinde, polipropilen yama ile cerrahi onarım düşük nüks oranlarıyla uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler: Spigel hernisi, fıtık, Spigel