Dr. Çağatay AYDIN, Dr. Koray TEKİN, Dr. Faruk Önder AYTEKİN, Dr. Hacı BOLAT, Dr. Burhan KABAY, Dr. Ergün ERDEM, Dr. Uğur SUNGURTEKİN, Dr. Akın ÖZDEN

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Denizli-Türkiye

Özet

Amaç: Relaparotomi planlanan sekonder peritonitli hastalarda mortalite ve morbidite ile birlikte değişik tekniklerin sonuçlarının araştırılması.

Durum değerlendirmesi: Ciddi sekonder peritonit ölümcül bir hastalık olmaya devam etmektedir. Açık abdomen ve planlı relaparotomiler, bu durumun tedavisinde başvurulan yöntemler olarak tarif edilmiş ve literatürde değişik sonuçlar bildirilmiştir.

Yöntem: 1992-2004 yılları arasında hastanemizde açık abdomen ve planlı relaparotomi girişimi uygulanan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Travma veya diğer hasar kontrol cerrahisi nedeniyle açık abdomen ve planlı relaparotomi uygulanan hastalar çalışma dışında tutuldu. Hastalar endikasyonlarına göre üst ve alt gastrointestinal sistem (GIS) kaynaklı patolojiler olarak gruplandırıldı.

Çıkarımlar: Otuz sekonder peritonitli hastada toplam 64 laparotomi uygulandı. Yaş ortalaması 63,2±12,2 (33-78) idi. Relaparotomi sayısı 1-7 arasında idi. Açık abdomen yöntemi olarak en çok ıslak kompreslerle batın içi organların örtülmesi tercih edildi. En sık görülen komplikasyon intestinal fistül idi. Mortalite % 43,3 olarak bulundu. Üst CIS kaynaklı patolojiler nedeniyle ameliyat edilen hastalarda mortalite daha fazla yok (p=0,05).

Sonuçlar: Planlı relaparotomiler ve açık abdomen gibi agresif tedavilere rağmen, sekonder peritonitte mortalite ve morbidite hala çok yüksektir. Bu çalışmada üst CIS kaynaklı sekonder peritonitlerin mortalitesi yüksek olma eğiliminde bulunmuştur. Optimal tekniğin tanımlanması ve sekonder peritonitli hastalarda bu yöntemlerin üstünlüğünün belirlenmesi için çalışmamızda olduğu gibi homojen hastalardan oluşan geniş serilerle yapılmış prospektif çalışmalara gereksinim vardır.

Anahtar Kelimeler: Sekonder peritonit, planlı relaparotomi, açık abdomen