Dr. Erhan AYŞAN, Dr. Kemal KILIÇ, Dr. Erdem KINACI, Dr. Fatih BAŞAK, Dr. Yahya Kemal ÇALIŞKAN

SSK istanbul Eğitim Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul

Özet

Amaç: Karaciğer parenkim kanaması gerek abdominal travmada, gerekse elektif karaciğer cerrahisinde çok ciddi bir sorundur. Bunu önlemek için birçok teknik, materyal ve enstrüman denenmiş ancak kesin bir başarı elde edilememiştir. Biz çalışmamızda, bu amaçla hiç denenmemiş olan ve endotelyal penetrasyon gücü nedeniyle kanama durdurma özelliği olduğu tartışılan 'Alüminyum Sülfat'ı (AS) denedik.

Yöntem: Otuz adet, 172+/-15 g ağırlığında, S aylık, out-bred üretim, Wistar albino dişi sıçan üzerinde çalışıldı. Sol lateral karaciğer lobunda laserasyon modeli oluşturularak bu bölge kontrol grubundaki sıçanlarda (n=15) %0.9 NaCI emdirilmiş gazlı bezlerle, çalışma grubundaki sıçanlarda ise (n=15) AS emdirilmiş gazlı bezlerle 3 dk. süreyle komprese edildi. Peroperatif kanama miktarları mililitre olarak ölçülerek, postoperatif kanama miktarları ise hematokrit değerleri karşılaştırılarak belirlendi.

Çıkarımlar: Kontrol grubunda peroperatif ortalama kanama miktarı 2,03±0,83ml iken, AS grubunda 2,13±0,90 mi idi (p>0.05). Grupların preoperatif/postoperatif hematokrit farkları karşılaştırıldığındaysa bu değer, kontrol grubunda; 11,20±3,91 puan iken, AS grubunda 9,93±4,97 puan idi (p>0.05). Histopatolojik değerlendirmede kontrol grubunda keskin sınırlı, küçük nekroz alanları varken, AS grubunda nekroz alanları daha geniş ancak sınırları belirsizdi.

Sonuçlar: Postoperatif ve preoperatif hematokrit değerleri arasındaki farka bakıldığında, AS grubunda.daha az bir düşüş görülse de, peroperatif kanama miktarlarına bakıldığında, AS grubunda kanama miktarının daha fazla olduğu görüldü. Ancak her iki değer de istatistiksel olarak anlamlı değildi. AS, karaciğer parenkim kanamasının önlenmesi için ümit verici gözükmemektedir.

Anahtar Kelimeler: Karaciğer, parenkim kanaması, alüminyum sülfat.