Dr. Mustafa ALDEMİR1, Dr. M. Faruk GEYİK2, Dr. Şerife AKALIN2, Dr. Salih HOŞOĞLU2, Dr. İbrahim TAÇYILDIZ1

1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalları / Diyarbakır.
2Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalları / Diyarbakır.

Özet

Amaç: Bu deneysel çalışma tıkanma sarılığı oluşturulan raflarda, alfa-tokoferol, askorbik asit ve pentoksifilinin bakteriyel translokasyon üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla planlandı.

Durum Değerlendirmesi: Uzamış safra yolu obstrüksiyonu, karaciğer ve immün sistemde sayısız değişikliklere yol açar. Artmış safra kanal basıncı, safra yollarından kana ve lenfatik sisteme bakterilerin translokasyonuna neden olabilir.

Yöntem: 50 adet Sprague-Davvley cinsi erkek rat, randomize olarak, her biri 10'arlı beş gruba ayrıldı. Tüm ratlar, intramüsküler Ketamine (25 mg/kg) ile uyutuldu. Steril şartlarda batın açıldı, koledok bulundu, proksimali ve dis-tali 5/0 ipekle bağlandıktan sonra kesildi. Grup 1 (Sham operasyon)'de batın açıldıktan sonra koledok ortaya kondu, ancak ligasyon yapılmadı. Grup 2'deki raflara, sadece koledok ligasyonu uygulandı. Grup 3, 4 ve 5'teki raflara koledok ligasyonu sonrası, 21 gün süreyle sırasıyla alfa-tokoferol, askorbik asit ve pentoksifilin verildi. Raflardan, postoperatif 21. günde, bilüribin, ALT, AST, ALP ve GGT için kan örnekleri alındı. Ayrıca kültür için mezen-terik lenf nodları, karaciğer, dalak ve kan örnekleri alındıktan sonra, ratlar sakrifiye edildiler.

Çıkarımlar: Grup 1'de hiç bir bakteriyel translokasyon yoktu. Ancak grup 2'de bakteriyel translokasyon oranı %82.5 idi. Bu oran grup 3,4 ve 5'te sırasıyla %25, %30 ve %20 idi. Grup 2'de tüm organ ve dokulardaki bakteriyel translokasyon, grup 1'dekinden önemli derecede yüksek idi (p<0.001). Yine grup 2'nin mezenterik lenf nodları, karaciğer, dalak ve kandaki bakteriyel translokasyonları, grup 3, 4 ve 5'inkilerden önemli derecede yüksek idi (p<0.05). Tedavi gruplarının bakteriyel translokasyonları arasında, istatistiksel önemli farklılık yoktu (p>0.05). Kültürlerden elde edilen en sık patojenler, Esherichia coli (%42.9), Klebsiella spp. (%23.8) ve Proteus spp. (%19) idi. Grup 2'nin mezenterik lenf nodları, karaciğer, dalak ve kan kültürlerinde üreyen bakteri sayıları, grup 3, 4 ve 5'inkilerden önemli derecede yüksek bulundu (p=0.001).

Sonuçlar: Bu deneysel çalışma, tıkanma sarılığı esnasında verilen alfa-tokoferol, askorbik asit ve pentoksifilinin, bakteriyel translokasyon insidansını azaltabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, bakteriyel translokasyon, alfa-tokoferol, askorbik asit, pentoksifilin.