Dr. Cengiz MENTEŞ, Dr. Tarık CİNCİN, Dr. Ayhan ERDEMİR, Dr. Nimet SÜSLÜ, Dr. Ergin OLCAY

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul

Özet

Amaç: Bilek düzeyinde yapılan radiyo-sefalik uç-yan arteriovenöz (A-V) fistüllerde turbulansı azaltmak, ayrıca akım hızını da artırarak trombotik tıkanmayı önlemek.

Durum Değerlendirmesi: Hemodiyaliz Kronik Böbrek Yetmezlikli (KBY) vakalarda uygulanan bir yöntemdir. Bilek düzeyinde yapılan radiyo-sefalik uç-yan A-V fistüllerde ise turbulans ve trombotik tıkanma önemli bir sorundur.

Yöntem: Çalışma 01.01.2000-1 5.1 2.2002 tarihleri arasında kliniğimizde prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmada uç-yan uygulanan A-V fistül bölgesinde turbulansı azaltmaya yönelik ve fistülize vendeki akım hızını artıran bir teknik modifikasyon denenmiş ve bunun lokal hemodinamik özellikleri renkli Doppler görüntüleme cihazıyla değerlendirilmiştir. Son dönem böbrek yetmezliği olan 50 hastada bileğin ventral yüzünden yapılan uzunlamasına 2 cm'lik cilt kesisi ile radial arteri ve sefalik veni rutin şekilde hazırlanmış ve anastomoze edilmiştir. Her iki vas-küler yapı da anastomozun proksimal köşesinde geniş açı (>90°) yapacak şekilde ağızlaştırılmıştır.

Çıkarımlar: Hiçbir olguda tıkanma, enfeksiyon, anevrizma ve fistül kaynaklı kalp yetmezliği gözlenmedi. Doppler sonuçları incelendiğinde preoperatif ve postoperatif çap değişikliği olmadığı, fistül debisinin uygun sınırlarda (400-700 cc/dak) arttığı, akım hızının ise 5 kat yükseldiği ve akımın turbulan akımdan daha fizyolojik olan lami-ner akıma yaklaştığı, proksimal arterden gelen kanın %30'unun distal artere geçtiği, %70'inin ise fistülize vene kanalize olduğu gözlendi.

Sonuçlar: Akım hızındaki artışın tıkanmayı engellediği ve bu teknik modifikasyon ile küçük damarlarda bile efektif bir arteriovenöz fistül oluşabileceği kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: arteriovenöz fistül, turbulans, akım hızı, tromboz