YEŞİM ERBİL1, AYKUT ŞERBETÇİOĞLU3, KORHAN TAVİLOĞLU1, AHMET DİNÇÇAĞ1, SELÇUK ÖZARMAĞAN1, SELÇUK MERCAN1, NEZAHAT GÜRLER2

1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İSTANBUL
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İSTANBUL
3İstanbul Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İSTANBUL

Özet

Sistemik infeksiyon ve sepsis kaynağı olarak kabul edilen bakteriyel translokasyonun beslenme şekilleri ile ilişkisi ve nedenleri günümüzde halen araştırılan bir konudur.

Çalışmamızda onar adet Wistar-Albino erkek sıçandan oluşan yedi grup hazırlandı. Bir hafta süresince iki gruba total parenteral beslenme solüsyonları oral ve İV yolla verildi. Diğer dört gruba oral ve İV verilen solüsyonlara ek olarak selüloz (2.5 gm/gün) ve Clindamycin (10 mg/kg/gün) gavaj yoluyla verildi. Mezenter lenf ganglionu (MLG) ve kolon lümeninden kültür için, terminal ileumdan histopatolojik inceleme için örnekler alınıp, sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Oral ve İV total parenteral beslenme (TPB) solüsyonu verilen deneklerde MLG'na %50-62,5 oranında bakteriyel translokasyon görülürken mukozal bütünlüğün bozulduğu ve lümen iği mikroorganizma sayısında artış olduğu belirlendi. Oral selüloz ile birlikte TPB solüsyonu verilen deneklerde MLG'na %0-10 oranında translokasyon görülürken mukozal bütünlüğün korunduğu ancak lümen içi mikroorganizma sayısında azalma olmadığı gözlendi. Oral antibiyotikle TPB solüsyonu verilen deneklerde MLG'na %0-20 oranında translokasyon görülürken mukozal bütünlüğün korunmadığı ancak lümen içi mikroorganizma sayısında azalma olduğu saptandı.

Çalışmamızda bakteriyel translokasyonda lümen içi mikroorganizma sayısındaki değişiklerin, mukozal bütünlüğün korunması kadar önemli olduğu gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: TOTAL PARENTERAL BESLENME, MEZENTER LENF GANGLİONİ, BAKTERİYEL TRANSLOKASYON