R ENGEMANN, B LÜNSTEDT, S VOGEL, A THİEDE

Chirurgische Universitatsklinik Würzburg/ALMANYA

Özet

Gastrointestinal cerrahide biofragmentabl anastomotik halkalar (BAR) anastomozları yeni ve ilgi çekici bir yaklaşımdır. Bu prospektif çalışmanın amacı bu uygulamayı bir eğitim hastanesinin şartları altında uygulanabilirliğini ve emniyetini sınamaktır.

267 hastada 3/1989'dan 12/1991'e kadar 304 BAR anastomoz uygulandı (29 hastada 2 anastomoz, 4 hastada 3 BAR anastomoz yapıldı). 155 kolokolostomi (hepsi uç/uça), 50 jejunokolostomi(48 uç/uça, 2yan/yana), 75 ince barsak anastomozu (36 uç/uça, 35 uç/yana, 4 yan/yana), 14 gastrojejunostomi (6 uç/uça, 5uç/yana, 3 yan/yana) ve 10 çeşitli değişik anastomoz uygulandı.

Anastomozların %6.5 inde radyolojik olarak saptanan kaçak ve bu kaçakların %3.2'si klinik açıdan belirgindi.

Anastomoz kaçağı radyolojik olarak %10.3 ve klinik olarak %4.5 olarak en yüksek kolokolostomilerde saptanmıştır. Bunu %4 ve %2 ile ince barsak ve kolon anastomozları takip etmiştir. İnce barsak ve ince barsak anastomozları radyolojik ve klinik açıdan 75 vakadan birinde yetersizdi (%133). Gastrojejunostomilerde 14 anastomozdan biri yetersizdi. BAR anastomozuna bağlı herhangi bir kanama meydana gelmedi. Klinik olarak önemli bir stenoz görülmedi. 2 hastada subileus gelişti fakat kendiliğinden iyileşti.

İlk barsak hareketi 4 gün sonra başladı (ortalama). 3. günde çay (1-8 gün), 6.günde (1-14) posa bırakmayan diyet, 8. günde diyet (5-18) ve 10. günde normal gıda verildi.

BAR halkası ile enteral anastomoz tekniği (uç/uça, uç/yana, yan/yana) kolay öğrenebilir bir yöntem olarak önerilebilir. Bu anastomozlardaki kaçak oranı stapler veya el ile yapılan anastomozlarla kıyaslanabilir. Stenoz veya postoperatif kanama hemen hemen hiç görülmedi. Kolonda, rektumun yukarı ve orta bölgesinde ve ince barsakta, kompresyon anastomozları mükemmel çalışıp, el veya stapler sütürlerine çekici bir alternatif oluşturmaktadır.