SADIK YILDIRIM1, ALİ BURAK ÇULHAOĞLU1, NURAY ÇULHAOĞLU2, ADİL BAYKAN1

1Şişli Etfal Hastanesi, 1. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
2Taksim Hastanesi Biyokimya Laboratuarı, İSTANBUL

Özet

Amaç: Bu çalışmada deneysel peritonit oluşturulan sıçanlarda glutaminle zenginleştirilmiş formül ve sıçan yemi ile beslenenlerde immun yanıttaki farklılıkların kıyaslanması amaçlandı.

Durum Değerlendirmesi: Glutamin hızlı çoğalan enterosit ve lenfositlerin en önemli enerji substratıdır. Yoğun bakım hastaları ve stress altındaki hastalara konakçı immun yanıtını artırmak için enteral glutamin eklenmesi önerilmiştir. Ancak immun parametrelerin kantitatif kıyaslanması yapılmamıştır.

Yöntem: Yirmi adet Wistar albino tipi sıçan (230-350 gr) 'a genel anestezi altında laparatomi, gastrostomi yapılmış ve periton boşluğuna 10.000 koloni oluşturan ünite (cfu) E.Coli verilerek deneysel peritonit oluşturulmuştur. Bu sıçanlar iki gruba ayrılmış.gruplardan birine (Grup A) postoperatif 1. günden itibaren glutaminle zenginleştirilmiş (AlitraQ-Abott) formül, diğerine (Grup B) ise sıçan yemi süspansiyonu gastrostomiden verilmiştir. Tüm sıçanlardan 2.,7. ve 13. gün kan örnekleri alınarak lökosit, C-Reaktif Protein (CRP), Kan üre nitrojeni (BUN), total protein, albumin, IgG, IgA ve IgM bakılmış ve kan kültürleri yapılmıştır. Aynı dönemlerde vücut ağırlıkları da ölçülmüştür. Postoperatif 13. günde öldürülen sıçanların ileum yıkantısından sekretuar IgA düzeyi belirlenmiş ve distal 5 cm'lik jejunum segmenti yıkanarak tartılmış ve histolojik olarak villus yapıları incelenmiştir.

Çıkarımlar: İki grup arasında araştırma süresi boyunca ağırlık bakımından farklılık gözlenmedi.Postoperatif 7. günde serum IgG düzeyi Grup A'da yüksek bulundu (p<0.05), ancak 13. gündeki fark anlamlı değildi. Bütün gruplarda serum IgM düzeyleri yüksek bulundu, gruplar arası anlamlı fark gözlenmedi. Serum IgA düzeyleri Grup A da 2 ve 7. günlerdeki ölçümde anlamlı olarak yüksekti,ancak 13. günde anlamlı farklılık tespit edilmedi. İleum mukoza yıkıntısından bakılan sekretuar IgA düzeyi Grup A da anlamlı olarak yüksek bulundu. İzole ileum ağırlığı da Grup A 'da anlamlı ölçüde yüksekti. Lökosit, CRP ve serum proteinleri bakımından gruplar arası fark gözlenmedi.

Sonuçlar: Glutaminle zenginleştirilmiş formülle beslenen sıçanlarda postoperatif 7. günde serum IgG ve IgA yüksek bulundu. Bakteri translokasyonunu azalttığı ve endotoksin salınımını önlediği bilinen sekretuar IgA'nın glutaminle beslenen sıçanlarda, sıçan yemi ile beslenenlere göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu gözlenmiştir. Yine glutaminle beslenenlerde enterosit proliferasyonunun artmasına bağlı olarak izole ileum ağırlığı artmıştır. Çalışmamız glutaminin önemli bir immunonutrient olduğunu ima etmektedir.

Anahtar Kelimeler: GLUTAMİN, PERİTONİT, İMMUN CEVAP