EMİN GÜRLEYİK1, GÜNAY GÜRLEYİK1, FUAT ÇETİNKAYA2, SELÇUK ÜNALMIŞER1

1Haydarpaşa Numune Hastanesi, 4. Genel Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
2Haydarpaşa Numune Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuarı, İSTANBUL

Özet

Amaç: Laparoskopik ve açık kolesistektomi girişimlerine karşı gelişen sistemik inflamatuvar yanıtların araştırılması. Durum değerlendirmesi; Laparoskopik kolesistektomi daha az travmatik oluşu nedeniyle safra kesesi taşları tedavisinde yaygın kabul görmüştür. Cerrahi travmanın şiddeti insan vücudunun travmaya karşı metabolik ve hormonal yanıtlarının ölçümü ile objektif olarak değerlendirilebilir.

Yöntem: Bu klinik çalışma, komplikasyonsuz semptomatik safra kesesi taşı bulunan 40 olgu üzerinde gerçekleştirildi. Yirmi olguya açık, 20 olguya laparoskopik yöntemle kolesistektomi uygulandı. Cerrahi travmaya inflamatuvar yanıt serum interleukin-6 (IL-6) ve serum C-reaktif protein (CRP) seviyeleri ile değerlendirildi.

Çıkarımlar: iki grup arasında yaş ve cins dağılımı açısından anlamlı fark yoktu. Ortalama ameliyat süresi açık kolesistektomide (AK) 75 ( 17.4, laparoskopik kolesistektomide (LK) 87±25.2 dakika idi (p=0.07). Ameliyat başlangıcından itibaren 12. saatte, ortalama serum IL-6 seviyesi LK grubunda 34.3 ± 18.2, AK grubunda 149.6 ± 104.5 mg/ml bulundu (p=0.0000038). Postoperatif 48. saatte, ortalama serum CRP seviyesi LK grubunda 55.7 ( 43.5, AK grubunda 161.2 ( 79 mg/L bulundu (p=O.O0026).

Sonuç: Sonuç olarak cerrahi yaralanmaya karşı sistemik inflamatuvar yanıt şiddeti laparoskopik kolesistektomide daha azdır. Bundan dolayı cerrahi stresin daha az olduğu laparoskopik kolesistektomi safra kesesi taşlarının tedavisinde ilk seçenek olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ, CERRAHİ TRAVMA, İNFLAMATUVAR YANIT, İNTERLEUKİN-6