MEHMET ÇAĞLIKÜLEKÇİ, CÜNEYT KAYAALP, MUSA AKOĞLU, SEZAİ YILMAZ, VEDAT KIRIMLIOĞLU, HALDUN GÜNDOĞDU

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği, Sıhhiye, ANKARA

Özet

Amaç: 1996 Şubat ile 1997 Ağustos arasındaki dönemde intraabdominal sepsis nedeni ile Zipper Glider uyguladığımız 20 olgu değerlendirildi.

Durum Değerlendirmesi: İntraabdominal sepsis yüksek oranda mortalite ite birliktedir. Multiorgan yetmezliği bulguları ortaya çıktıktan sonra yapılan cerrahi prosedürlerin çok etkili olmadığı bildirilmektedir.

Yöntem: Olguların 13'ü erkek 7'si kadındı. Deneyimimizin başladığı dönemdeki ilk on olgu ile yöntemi yerleştirdikten sonraki on olguyu karşılaştırmayı ve "learning-curve" denilen öğrenme süresindeki sonuçlarımız ile ikinci on olgu arasındaki değişiklikleri incelemeyi planladık.

Çıkarımlar: 24 saatlik aralıklar ile Zipper Glider (ZG) açılıp intraabdominal yıkama yapıldı. Olguların hastanede kalış süresi 3 ile 134 gün arasında değişmekte idi. ZG'in açılma sayısı 3 ile 26 arasında değişmekle birlikte ortalama 9 olarak bulundu. Ortalama APACHE skoru yaşayan olgularda 20, kaybedilen olgularda 36 olarak bulundu.

Sonuçlar: ZG yöntemi enfeksiyon kaynağının kontrolünün mümkün olmadığı, masif abdominal duvar kaybı olan, kontrol edilemeyen kanama ve nekrotik dokuların etkili, iyi tolere edilebilen, yeterli organ perfüzyonunu sağlayabilen bir yaklaşımdır.

Anahtar Kelimeler: İNTRAABDOMİNAL SEPSİS, ZİPPER GLİDER, SEKONDER PERİTONİT