MUSTAFA TİRELİ, ADAM USLU

SSK Tepecik Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği, İZMİR

Özet

Amaç: Ameliyat sonrası adezyonlara bağlı olarak meydana gelen, strangulasyon bulunmayan,mekanik ince barsak tıkanmalarının sağıtımında konservatif (nonoperatif) tedavinin etkinliğini artırmak.

Durum Değerlendirmesi: Konservatif tedavinin etkinliği, bu yöntemin uygulanabileceği hastaların belirlenmesi, uygulama süresi tartışmalıdır. Ayrıca cerrahi girişim riskini arttırıp arttırmayacağı konusuda eleştirilere açıktır. Bu çalışmada bu tartışmalı noktalar araştırılmak istenmiştir.

Yöntem: Çalışmaya ameliyat sonrası adezyonlara bağlı ince barsak tıkanması saptanan hastalar alınmıştır. Geçirilmiş bir karın ameliyatı bulunan bir hastada, mekanik ince barsak tıkanmasını düşündüren klinik ve radyolojik bulguların tespit edilmesi durumunda ince barsak tıkanması tanısı konmuştur, ilk muayenede, klinik muayene ve klasik belirtileri 5 bulgudan (ateş>38°C, taşikardi>100/dk,lökositoz>10.000 mm3, devamlı karın ağrısı, peritoneal irkilme bulgusu)yararlanılarak basit obstruksiyon ile strangulasyon tipi tıkanma ayrımı yapılmıştır. Strangulasyondan kuşkulanılanlar acilen ameliyat edilmişlerdir. Basit mekanik tıkanma bulunanlarda, konservatif tedavi uygulanmıştır. Konservatif tedavi ile 72 saat içinde klinik ve radyolojik bulguları düzelmeyenlerde veya bu tedavi sırasında klinik ve radyolojik bulgularında şiddetlenme görülenlerde cerrahi girişime başvurulmuştur.

Çıkarımlar: Bu ileriye dönük araştırma 137 hastayı kapsamaktadır. 30 olguda ilk muayene bulguları ile Strangulasyondan kuşkulanıldığından acil cerrahi tedavi uygulandı. Olguların 13'ünde strangulasyon vardı. Ameliyat sonrası hiçbir hasta kaybedilmedi. 107 hastada konservatif tedavi uygulandı. 82olguda (% 76.6) başarılı sonuç alındı. Başarı oranı inkomplet tıkanmada % 85.5; komplet tıkanmada% 50.0'dir. 25 hastada başarısız sonuç nedeniyle geç cerrahi tedaviye başvuruldu. Konservatif ve geç cerrahi tedavi sonu hiçbir hasta kaybedilmedi.

Sonuç: Strangulasyon bulunmayan, adezyonlara bağlı ince barsak tıkanmalarının çoğunluğu konservatif tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Yöntemin inkomplet ve ameliyat sonrası erken dönem adezyona bağlı tıkanmalarda etkinliği daha da yüksektir. Konservatif tedavi, bu işlemin başarısızlığı halinde başvurulacak cerrahi girişimin riskini arttırmamaktadır.

Anahtar Kelimeler: İNCE BARSAK TIKANMASI, ADEZYONA BAĞLI BARSAK TIKANMASI