ENVER OKAN HAMAMCI, NİLÜFER ERVERDİ, KEMAL RAŞA, HASAN BESİM, AYŞİN ERİLKUN, ATİLA KORKMAZ

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 6. Cerrahi Kliniği, ANKARA

Özet

Amaç: Bu çalışmada, primer hiperparatiroidizm olguları incelenerek lokalizasyon tekniklerinin yeri, önemi ve aperatif yaklaşım yöntemlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Durum Değerlendirmesi: Çeşitli merkezlerde paratiroid cerrahisi yüksek başarı ve düşük morbidite oranları ile uygulanmaktadır. Persistent veya rekürrent hiperparatiroidizm ise ikinci bir operasyonu gerektirmekte ve bu da morbidite de artışa neden olmaktadır. Bu nedenle halen paratiroid cerrahisinde preoperatif görüntüleme yöntemlerinin yeri ve operatif strateji tartışmalı olup bu konularda kesin bir fikir birliği mevcut değildir.

Yöntem: 1992-1999 yılları arasında kliniğimizde 20 olguda uygulanan 21 boyun eksplorasyonu retrospektif olarak incelenmiştir.

Çıkarımlar: Preoperatif lokalizasyon yöntemlerinden Tc 99 m sestamibi paratiroid sintigraf isinin duyarlılığı %100 olarak bulunmuştur. Cerrahi yaklaşımımız unilateral eksplorasyon olmakla birlikte çalışmada yer alan 20 olgudan ancak 15'inde unilateral yaklaşım uygulanmış, 5 olguda ise bilateral eksplorasyon yapılmıştır, Postoperatif devrede tüm olgularda total Ca++, iyonize Ca++ ve parathormon düzeylerinde belirgin düşmeler saptanmış, kalıcı hipokalsemi ise görülmemiştir, l hastada ses kısıklığı saptandı. Cerrahi mortalite gelişmedi.

Sonuçlar: Primer hiperparatiroidizm olgularında preoperatif lokalizasyon çalışmalarının anlamlı olduğu görüşündeyiz. Özellikle US ve Tc 99 m sestamibi paratiroid sintigrafi öncelikle yapılması gereken noninvaziv, ucuz ve duyarlılığı yüksek yöntemlerdir. Bu yöntemlerle lokalizasyonu tespit edilen tümörlerde unilateral yaklaşım hızlı, güvenli ve başarılıdır.

Anahtar Kelimeler: HİPERPARATİROİDİZM, PARATİROİD ADENOMU, TC 99 M SESTAMİBİ PARATİROİD SİNTİGRAFİ