ERAY KARA, SİNAN ERSİN, YAMAÇ ERHAN, RASİH YILMAZ, YILDIZ ERHAN, ORHAN ÖZBAL

EGE VE CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ VE PATOLOJİ ABD, İZMİR

Özet

Amaç: Meme dokusu üzerine karsinojen etkilerinin bilindiği östrojenik hormonların ve progesteronun, deneysel olarak oluşturulmuş hayvan modelinde intraparankimal uygulandığında ortaya çıkabilecek histopatolojik değişikliklerin saptanması ve sonuçların değerlendirilmesi amaçlandı.

Durum değerlendirilmesi: in vivo çalışmalarda, eşek, tavşan ve domuz gibi hayvanlarda meme başına östrojen verilmesi ile lobuloalveolar gelişme olduğu gösterilmiştir.

Materyal-Metod: 200-250 gram ağırlığında 50 adet Sprague-Dowley tipi dişi sıçan beş gruba ayrıldı. Östradiol (5 mg/kg), östriol (0.5 mg/kg), östron (0.5 mg/kg), progesteron (0.6 mg/kg) ve serum fizyolojik (2 cc/kg) intramammar olarak uygulandı. Altı ay sonunda deneklerden sakrifiye edilmeden hemen önce CEA ve Ca 15.3 tümör belirleyicileri için kan örneği alındı ve histopatolojik inceleme amacıyla basit mastektomi uygulandı.

Çıkarımlar: Çalışmada, özellikle Östradiol ve östron grubundaki mitoz, hücre sıralamasındaki artma ve pleomorfizmin daha yüksek oranda olduğu gözlendi. Aynı grupların serum CEA ve Ca 15.3 düzeylerinde de belirgin yükseklik söz konusu idi.

Sonuç: Çalışmamızda; Östradiol ve Östron grubundaki mitoz, hücre sıralamasındaki artma ve pleomorfizm istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Aynı grupların CEA ve Ca 15.3 değerleri de yüksek bulundu (p<0.05). Östrojenlerin, özellikle Östradiol ve östronun, intramammar uygulandığında, zamana bağımlı olmakla birlikte, sıçan memesinin duktal hücrelerinde prekanserojen kabul edilebilecek histopatolojik değişikliklere yol açabileceği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: ÖSTROJENLER, PROGESTERON, SIÇAN, MEME DOKUSU