Cemalettin ERTEKİN, Erol AYDIN, Korhan TAVİLOĞLU, Recep GÜLOĞLU, Mehmet KURTOĞLU

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İSTANBUL

Özet

Amaç: Ülkemizde üst gastrointestinal sistem yaralanmalarının en sık nedenlerinden birisi olan korozif madde alımlarında, klinik deneyimlerimiz ile endoskopik tanı ve takibin önemini vurgulamak.

Durum Değerlendirmesi: Korozif madde içimlerinde hastaya uygulanacak tedavi yöntemini belirleyen en önemli husus yaralanma derecesinin saptanmasıdır. Bu amaçla fleksibl endoskoplar ile yapılan endoskopik inceleme altın standarttır. Bu hastaların konservatif tedavilerinde kullanılan yöntemler ile agresif cerrahinin morbidite ve mortaliteyi olumlu yönde etkileyip etkilemediği halen tartışmalıdır,

Yöntem: Bu çalışmada Ocak 1995 ve Ocak 2001 tarihleri arasında kliniğimize korozif madde içimi ifadesi ile baş vuran 62 hastadan, korozif madde alımına bağlı klinik ve/veya endoskopik bulgular saptanan 35 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar yaş, cins, içilen maddenin türü, madde alımı ile hastaneye başvuru arasında geçen süre, korozif maddenin alınma nedeni, hastanede kalış süreleri, fizik muayene ve endoskopi bulguları ile uygulanan tedavi yöntemleri açısından değerlendirilmişlerdir,

Çıkarımlar: Korozif madde alımlarından sonra fleksibl endoskoplar ile fazla hava vermeden ve görerek ilerlenen endoskopik incelemede komplikasyon oranları oldukça düşüktür. Korozif madde alımından sonra geçen süre endoskopik inceleme kararımızı etkilememiş ve endoskopi uyguladığımız hiçbir hastamızda işleme ait komplikasyon gelişmemiştir. 35 hastadan 24'ü hastaneye yatırılarak tedavi edilmiş ve bunlardan 6'sına acil cerrahi girişim uygulanmıştır. Biri konservatif, ikisi ise cerrahi tedavi uygulanan hastalardan olmak üzere toplam 3 hasta (%8.5) eks. Olmuştur.

Sonuç: Korozif madde alımına bağlı özofagus ve mide yanıkları gerek erken gerekse de geç dönemde yüksek morbidite ve mortaliteye yol açabilmektedir. Bu hastalarda ilk müdahaleyi takiben endoskopik inceleme ile yaralanma ciddiyetinin belirlenmesi ve buna uygun takip ve tedavinin planlanması erken, hastaların hastaneden çıkarıldıktan sonra belli aralıklarla uzun süreli takiplerinin yapılması ise geç dönem mortalite ve morbidite oranlarını düşürür.

Anahtar Kelimeler: KOROZİF ÖZOFAJİT, ALKALİ, ASİT, ENDOSKOPİ