CELALETTİN VATANSEV, FARUK AKSOY, ADİL KARTAL, SAMİ BİLİCİ, METİN BELVİRANLI, ÖMER KARAMAN

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD, KONYA

Özet

Amaç: Bu çalışmada; ratlarda iki taraflı submandibüler glandektomi (Sialoadenektomi) ile endojen Epidermal Büyüme Faktörünün (EBF) asıl kaynağı ortadan kaldırılarak L-Glutaminin Sialoadenektomi sonrası oluşan mukozal atrofi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.

Durum Değerlendirmesi: Barsak rezeksiyonu sonrası intestinal adaptasyon gelişmesinde lüminal besinler, endojen büyüme ve hormonal faktörler etkilidir. Lüminal besinler içinde L-Glutamin barsak mukoza hücreleri için önemli bir yakıt olup, mukozal atrofiyi önlemektedir.

Materyal-Metod: xxTıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmada 45 adet erkek rat sıvı diyete uyum için preoperatif 48 saat standart Total Parenteral Nütrisyon (TPN) solüsyonu ile oral beslendi. Ratlar 15'er deneklik üç gruba ayrıldı.
1.Grup (Kontrol Grubu); Sham Sialoadenektomi + Barsak rezeksiyonu+Oral TPN Solüsyonu,
2.Grup (GlutaminsizGrup): Sialoadenektomi + Barsak rezeksiyonu + Oral TPN Solüsyonu,
3.Grup (Giutaminli Grup) : Sialoadenektomi + Barsak rezeksiyonu + Oral TPN Solüsyonu + L-Glutamin (Gavaj). Postoperatif 7.günde intestinal adaptasyon göstergelerinin incelenmesi için ratlar sakritlye edildi.

Çıkarımlar: 3.grupta ortalama villus yüksekliği ve kript derinlği açısından 1.ve 2.gruba oranla anlamlı bir artış olduğu gözlendi (p=0.0001). 2.grupta villus yüksekliği ve kript derinliğinde 1.gruba göre azalma anlamlıydı (p=0.0001). Ortalama goblet proliferasyonu yönünden tüm gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0.05).

Sonuçlar: Sialoadenektomili ratlarda %50 ince barsak rezeksiyonu sonrası intestinal adaptasyonda gavajla verilen L-Glutaminin EBF gibi etkili ve değerli olduğu, mukozal atrofiyi önlediği, goblet hücre proliterasyonuna etkisi olmadığı gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: EPİDERMAL BÜYÜME FAKTÖRÜ, L-GLUTAMİN, İNCE BARSAK ADAPTASYONU, SİALOADENEKTOMİ, İNCE BARSAK REZEKSİYONU