SUAVİ ÖZKAN, FULYA CAN ÖZKAN

Seydişehir Devlet Hastanesi, KONYA

Özet

Amaç: İlçe cerrahları tarafından ilçe hastanelerinde gerçekleştirilen ameliyatlar ile uygulanan ameliyatlara yönelik morbidite ve mortalite oranlarını tanımlamak, ilçe hastanelerinde görev yapan genel cerrahi uzmanları ile uzmanlık eğitimi aldıkları eğitim programlarının etkinliğini ve gerçek uygulamalar ile korelasyonlarını belirlemek.

Durum değerlendirmesi: İlçe hastanelerinde gerçekleştirilen genel cerrahi spektrumu hakkında bilgilerimiz yetersizdir, çünkü bu konuda ülkemizde bildirilen yayın sayısı çok kısıtlıdır.

Yöntem: Yaklaşık 100. 000 popülasyona hizmet veren bir ilçe hastanesinde Ekim 1997-Ekim 2000 tarihleri arasında ameliyat edilen hastaların retrospektif değerlendirilmesi ve bu uygulamaların bir üniversite hastanesinde uzmanlık eğitimi almış iki genel cerrahi uzmanının asistanlık eğitim programı ile karşılaştırılması.

Çıkarımlar: İlçe hastanesinde uygulanan jinekolojik ve pediatrik cerrahi girişimler, cerrahi asistan eğitim programları ile karşılaştırıldığında anlamlı oranda yüksektir. İlçe hastanelerinde ameliyatların çoğu düşük maliyet ile düşük morbidite ve mortalite oranları ile gerçekleştirilmektedir. Toplam morbidite % 4, mortalite % 1'in altında bulunmuştur.

Sonuçlar: Cerrahi Asistan Programları sırasındaki rotasyonların niteliği ve ciddiyeti artırılmalıdır. İlçe hastanelerinde görev yapan genel cerrahi uzmanlarının katkısı ile düzenlenecek yeni bir asistan eğitim programı ile uzmanlık eğitimi sonunda ilçe hastanelerinde görev yapmak isteyen cerrahi asistanlarının eğitimlerinin bu yönde düzenlenmesinin yararlı olacağı kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: CERRAHİ ASİSTAN EĞİTİM PROGRAMI, KASABA CERRAHİSİ