Mehmet Timuçin Aydın1, Yeşim Özen Alahdab2, Orhan Aras1, Bora Karip1, Ender Onur1, Yalın İşcan1, Kemal Memişoğlu1

1Clinic of General Surgery, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Clinic of Gastroenterology, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Özet

Amaç: Laparoskopik sleeve gastrektomi kısa ve orta vadeli sonuçları başarılı olan ve teknik olarak kolay olduğu kabul edilen popüler bir bariatrik cerrahi yöntemidir. Laparoskopik sleeve gastrektomi sırasında oluşturulan uzun stapler hattından gelişen kaçakların oranı, artık yerleşen teknik tecrübeye rağmen, %1,5-5 arasında devam etmekte­dir. Bu kaçaklar sonucu oluşan abdominal sepsisin kontrolünde perkütan drenaj, re-laparoskopi veya laparotominin yanısıra endoskopik olarak yerleştirilen silikon ile kaplı stent uygulaması da kullanılabilecek bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Laparoskopik sleeve gastrektomi hastanemizde bariatrik cerrahi için tercih edilen yöntem olup oluşan kaçak oranımız ve bunların yönetimi sunulmaktadır.
Gereç ve Yöntemler: 1 Ocak 2010-31 Ağustos 2014 tarihleri arasında morbid obezite nedeniyle üç cerrahi uzmanı tarafından opere edilen 236 hastanın kayıtları retrospektif olarak tarandı, demografik bilgileri ve postoperatif taburculuk özelliklerine ulaşıldı. Kaçak oluşmuş olan hastalarda kaçakların yönetimi ortaya kondu.
Bulgular: Abdominal sepsis kontrolünü takiben dört hastaya post-operatif 1. ayda endoskopik Hanora® stent (M.I.Tech, Gyeonggi-do, Kore) uygulanmıştır.İki hastaya 12 cm’ lik (kısa) kaplı kendi açılabilen stent uygulanırken , iki hastaya da 24 cm’lik (uzun) kaplı, kendi açılabilen stent takılmıştır. İki hastada bir aylık stent uygulaması sonrası kaçak kapanması sağlana­bilirken, diğer hastalardan birinde stent migrasyonu nedeniyle, diğerinde ise stantin kırılması nedeniyle endoskopik stentleme revizyonu gerekmiştir.
Sonuç: Endoskopik stent uygulamaları ile laparoskopik sleeve gastrektomi sonrası kaçakların kontrolünde elde edi­len sonuçlar değişkenlik göstermektedir. Erken dönemde stent kullanılması ile başarı sağlanması hekim tecrübesi ile ilişkili görülmektedir. Sonuçlarımıza göre, sepsisin kontrol altına alınmasını takiben erken dönemde stent takılması kaçak yönetiminde başarılı bir metottur.

Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, endoskopi, fistül, laparoskopik sleeve gastrektomi, kaçak, yönetim, stent


 

Etik Komite Onayı

Bu çalışma için etik komite onayı İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınmıştır.

Hakem Değerlendirmesi

Dış bağımsız.

Yazar Katkıları

Fikir - M.T.A., Y.Ö.A., O.A.; Tasarım - M.T.A., Y.Ö.A.; Denetleme - M.T.A., Y.Ö.A.; Kaynaklar - O.A., B.K., Y.İ; Veri Toplanması ve/veya İşlemesi - M.T.A., O.A.; Analiz ve/veya Yorum - M.T.A., Y.Ö.A., O.A.; Literatür Taraması - M.T.A., O.A.; Yazıyı Yazan - M.T.A.; Eleştirel İnceleme - Y.Ö.A., K.M., E.O.

Çıkar Çatışması

Yazarlar çıkar çatışması bildirmemişlerdir.

Finansal Destek

Yazarlar bu çalışma için finansal destek almadıklarını beyan etmişlerdir.