Dr. Adem AKÇAKAYA, Dr. Orhan ALİMOĞLU, Dr. Atilla KARAKELLEOĞLU, Dr. Mustafa ŞAHİN

SSK Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi, 1.Cerrahi Kliniği, İstanbul

Özet

Amaç: Bu çalışmada akut bilier pankreatitli hastalar ile akut bilier pankreatit tanısı ile tedavi edilen ancak kole-sistektomi yapılmayıp interval verilen ve rekürren bilier pankreatit gelişen hastalara uygulanan endoskopik retrog-rad kolanjiopankreatografi (ERCP), ultrasonografi (USG) ve biyokimya bulgularını değerlendirmek.

Durum değerlendirmesi: Akut bilier pankreatitli hastalara yapılacak endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi ve endoskopik sfinkterotomi (ERCP-ES) zamanlaması hâlâ tartışılmaktadır. Seçilmiş bilier pankreatitli hastalarda acil ERCP-ES ile taş ekstraksiyonunun hastalığın seyrini düzelttiğini gösteren yayınlar mevcuttur.

Yöntem: Endoskopi ünitemizde akut bilier pankreatit tanılı 65 hasta (Grup I) ile rekürren bilier pankreatit (Grup II) tanılı 21 hastaya ERCP uygulandı. Grup l'deki hastaların 49'u (%75) erkek, 16'sı (%25) kadın, yaş ortalaması 53±14 (19-80) iken; Grup ll'de 12'si (%57) erkek, 9'u (%43) kadın, yaş ortalaması 54±16 (25-80) idi.

Çıkarımlar: USG değerlendirmesinde safra kesesinde Grup l'de 42 (%65) olgu ile 5 mm'den büyük taş en sık izlenirken, Grup ll'de 1 2 (%57) olgu ile multipl küçük taş ve çamur en sık bulgu idi. Gruplar arasında istatistiki anlamlı fark vardı (p<0.001). USG'de koledok bulguları arasında anlamlı fark yoktu. ERCP'de koledok bulguları Grup l'de; 36 (%55) olgu ile en sık taşsız koledok iken Grup ll'de 9 (%43) olgu ile en sık bulgu multipl küçük taş ve çamur idi. Gruplar arasında istatistiki anlamlı fark mevcuttu (p=0.004). Amilaz değerleri Grup l'de ortalama 3025±2383 IU/L, medyan 2175 IU/L iken Grup ll'de ortalama 3037±2601 IU/L, medyan 1907 IU/L idi. Grupların amilaz, total ve direkt bilirubin, AST, ALT, LDH, GGT ve ALP değerleri arasında istatistiki anlamlı fark yoktu.

Sonuçlar: Rekürren bilier pankreatitte ERCP'de multipl küçük taş ve çamur tespit edilme oranı akut bilier pankre-atitlerden fazla bulunmuştur. Safra kesesinde multipl küçük taş ve çamur bulunan hastalara erken dönemde yapılacak ERCP ve ES rekürrens oranını azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler: acute biliary pancreatitis, recurrence, ERCP-ES